Børn i kirken
Babyer
Vi arrangerer gerne et babysalmesangshold, hvis du kan samle mindst fem, som er interesserede. Kontakt sognepræsten.
1-6-årige
De små synger
Fire gange om året kommer børnehaven og dagplejen på besøg i kirken med en gruppe børn og så laver vi kirkerytmik. Det er rigtig hyggelig lille time, hvor vi hører rim og remser, hvor vi synger, danser og hører historier og ikke mindst leger og lærer kirken at kende.
Familiegudstjenester
Vi holder mange familiegudstjenester hvert år. Hver gang er det på børnenes præmisser og der fortælles historier, synges og grines. Det er ikke usædvanligt at møde lige så mange ældre som der er børn, for gudstjenesterne er indrettet så alle får noget ud af det.
Til fastelavn foregår det i Haastrup kirke, hvor vi efter en kort gudstjeneste i børnehøjde går til Købmanden og slår katten af tønden.
Til påske kan det være at vi er på æggejagt omkring kirkerne eller udleverer æg til dem, der kommer og pynter kirkegårdens træ eller måske der er en koncert som også de små kan deltage i.
Ved høsttid samles vi igen til gudstjeneste, denne gang med fokus på taknemmelighed over de mennesker, der findes i vores liv. I Haastrup afholder vi den i forbindelse med STORM-festivalen ovre på Stormgården overfor kirken og i Jordløse kirke kan børnene tage afgrøder med fra egen have og vi pynter sammen kirken.
I julen går børnene luciaoptog i en familiegudstjeneste, hvor også de små kan være med.
Inden børnene går på juleferie har vi juleafslutning med dagplejen, børnehaverne og skolen, hvor dukketeateret bringer julehistorien til live eller der tages andre midler i brug for at åbne julens budskab.
6-14 årige
Minikonfirmander
Hen over efteråret tilbydes 2.-3.klasserne at gå til minikonfirmand. Her starter vi altid i Haastrup skole, så går vi en tur i kirken til sang og fortælling, hvorefter vi går tilbage og er kreative og hygger med lidt godt til ganen. Går man i skole udenbys er man stadig velkommen, man skal bare møde op på friskolen efter aftale med præsten.
Skole-kirke-samarbejde
Af og til sker det, at kirken bliver kontaktet af en af lærerne fra skolerne, som spørger om børnene må komme på besøg eller om vi kan lave et projekt sammen.
For eksempel har vi årligt klasser til rundvisning i kirken. Nogle af vores fælles projekter har været Middelalderen - hvor børnene kom på besøg og vi lavede en katolsk messe med skrifte og på latin, hvorefter vi fortalte om kirken i middelalderen og hvor de hyggede i konfirmandstuen med at lave ”kalkmalerier”. Men det er ikke kun det historiske, det handler om i kirken. Vi har også udfoldet ordet ”MOD/Livsmod” – og dykket ned i de bibelske fortællinger og brugt kirken aktivt til at udfolde temaet. Der findes et formelt initiativ til skole-kirkesamarbejde – også kaldet SYMF (Syd og midtfyns skole-kirkesamarbejde), som lærerne gratis kan benytte sig af. Se mere her: SYMF | Skole-kirke-samarbejdet på Syd- og Midtfyn
Vi var også med i et projekt omkring byen før og nu, som alle foreningerne i Jordløse deltog i. Her kom børnene op til kirken og blev fortalt, hvordan det fungerede førhen og over i præstegården og hørte om præstegårdslivet i gamle dage.
Men præsten kommer også ud på skolerne. For eksempel har hun været brugt i forhold til en debat om brugen af stamceller med de store børn - men har også været med ved morgensamlinger og fortalt om f.eks. munke, om Paulus eller Lucia.
Konfirmander
Går man i 7.klasse kan man gå til konfirmandforberedelse hos præsten. Her mødes vi i kirken først, hvor vi synger eller beder fadervor, synger eller danser en salme og derefter øver trosbekendelsen. Derefter går vi i konfirmandstuen, hvor dagens emne bliver introduceret. Det er f.eks. næstekærlighed, kirkens historie eller døden. I undervisningen laver vi mange praktiske ting - tegner, ”leger”, ser film og der bruges projektor. Vi læser tegneserien Menneskesønnen og vi har stille-stunder, hvor bønnen udforskes. Hvert år er der konfirmandlejr på Trente Mølle, hvor vi laver stjerneløb, bager snobrød, laver skrotkors og spiser pizza. Vi har også besøg af en ung fra et u-land, der fortæller om hvordan det er at være kristen i dét land. Mest af alt handler det om, at konfirmanderne, ud over at lære om kirken og bibelen også får opbygget en fortrolighed med kristendommen, med stedet - og får en fornemmelse af, at det er et sted, man trygt kan være og hvor der er plads til alle.